HAZIR BETON NEDİR?
Beton; çimento, beton agregası(kum, çakıl, kırma taş), su ve katkı maddelerinin belirli oranlarda homojen olarak karıştırılması ile elde edilen, başlangıçta plastik ve kesintisiz kıvamda olup biçim verilebilen vakitle çimentonun hidratasyonu sebebiyle katılaşıp, istenilen biçimi alarak sertleşen kompozit bir yapı malzemesidir. Sağlıklı kentleşme ve dayanıklı yapılaşmanın gerekliliklerinden biri olarak inşaat teknolojilerinin vazgeçilmez malzemesidir. Beton oluşturmada sarfedilen katkı maddelerinin oranları; %75 agrega, %10 çimento,% 15 su olarak belirlenmelidir. Bazı vakitlerda, çimento ağırlığının %2’sinden çok olmamak kaydı ile katkı maddesi ek edilebilir.
Betonu meydana getiren malzemelerin belirli oranlarda bilgisayar denetimüyle alınarak merkezi bir karıştırıcıda tamamiyle karıştırıldıktan sonra yerleştirileceği yere taze olarak götürülen betona, santral betonu ya da hazır beton nedir. Hazır beton üretiminde, beton santralı, otomasyon sistemi ve trasmikser ana üretim öğeleri oluşur. Özellikle Beton santralları bunkerli ve yıldızlı tarzı olarak iki tiptir.
Otomasyon sistemi ise hazın betonun en mühim öğelerindan biridir. Otomasyon istenilen beton özelliklerine göre değişik beton karışım formüllerinin bilgisayar sistemine yüklenerek, sarfedilen agrega, çimento, su ve katkı maddelerini miktarlarını alan beton hazırlama sistemidir. Bir hazır beton üretim sisteminde, malzemenin oranlanması, karışım ve üretim planlaması, stok denetim, kamyon kantar sistemi, Trasmikser izleme, kaliteli denetim laboratuarı raporları ve müşterinin kayıt arşivi gibi bulgular otomasyonun birer parçası oluşturur. Trasmikser, özetle beton taşımak amacıyla geliştirilmiş 4, 6, 8 ve 10 m3 beton taşıma kapasiteli araçlardır. Trasmikserler taze betonu kullanılacağı yere betonun özelliğini bozmadan homojen olarak ulaşmasını sağlarlar.
Hazır Betonun Avantajları
Sertleşmiş beton özelliklerinin değişkenliği azalır. Beton santralinin ve agrega depolarının kurulmasına elverişli olmayan kalabalık yerleşim bölgesi ve şehirlerarası yollardaki şantiyelerde kullanımda basitlik sağlar. Betonun kıvamı korunabilir. Küçük hacimli beton üretimi ve sıksık olmayan beton yerleştirilmesi amacıyla pratiktir.
Hazır betonun Trasmikser ile karıştırılması, uzun taşıma uzaklığı amacıyla uygun olup, gecikmeden daha az etkilenir. Hareket durumunda karıştırmada su, karıştırmanın başlamandan derhal evvelce miksere ek edilmelidir.
Hazır betonda aranan standartlar TS EN 206-1’dir. Beton çeşitleri, birim ağırlıklarına, basınç dayanımlarına ve üretildikleri yerlere göre birbirinde ayrılır ve değişikdır. Betonun mühim bir yapı malzemesi yapan özellikler; ekonomik olması, yüksek basınca karşı dayanıklı olması, çok düşük olan çekme dayanımının dizayn ve uygulamada çelik donatı ile dengelenebilmesi, dayanıklı olması, başka yapı malzemelerine göre daha az enerji üretilebilmesi, biçim verilebilme kolaylığına sahip olması ve dilenen her yerde üretilebilir olması olarak sayılabilir.
Hazır Beton Uygulaması Nedir?
Hazır beton uygulaması nedir sorusu, inşaat işleri ile içli dışlı olan kişiler için önemli bir sorudur. Hazır beton ya da taze beton, bilgisayar aracılığı ile istenilen oranda karıştırılan çimento, su ve bağlayıcı agreganın beton santrallerinden karıştırılması ile elde edilen malzemelerdir. Bu malzemelerin kolaylığı, betonu kişilerin kendisinin karıştırmasına ya da karışacak ürünlerin hesaplarını yapmasına gerek kalmadan hazır bir şekilde alınmasıdır. Bu nedenle hazır betonlar günümüzde pek çok yerde kullanım alanına sahiptir.
Hazır Beton Nasıl Yapılır?
Hazır betonlar beton santrallerinde kontrollü bir şekilde üretilmektedir. İlk önce üretim esnasında kullanılacak olan agrega, su, çimento ve gerekiyorsa ilgili beton katkıları hazır edilmektedir. Daha sonra beton oluşturmak için uygulanacak oranlar bilgisayar sistemlerine girilmektedir. Sisteme girilen orana göre malzemeler karışarak hazır beton üretimi tamamlanmaktadır. Sisteme girilecek oranlar TS EN 206’ya göre hesap edilmektedir.
Hazır beton üretildikten sonra hızlı bir şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir. En fazla 3 – 4 saat içerisinde hazır betonlar kullanılmış olmalıdır. Bunun en büyük sebebi olarak ise hazır betonların bekledikçe su kaybına uğramalıdır. Müşteriler ihtiyacı olduğu kadar hazır betonu işlem aşamasından bir iki saat öncesinden beton üretim yerlerinden teslim alarak bir an önce uygulamaya geçmelidir. Aksi taktirde hazır beton uygulamasında bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Hazır Beton Nerelere Uygulanır? Otopark
Hazır beton uygulaması nedir sorusunu soran kişiler bu hazır betonun nerelere uygulandığın da merak etmektedir. Hazır betonların kullanım alanları oldukça geniştir. Hazır betonların kullanıldığı bazı yerlere şu örnekler verilebilir:
- Konut
- Fabrika
- Otopark
- Köprü
- Yol
- Baraj gibi yapılarda hazır betonlar güvenle kullanılabilmektedir.
İnşaat uygulama işlemlerini en iyi ve en güvenilir şekilde yaparak yaptığımız işin kalitesini her zaman ortaya koymaktayız. Bu sayede müşterilerimizi de mağdur etmeden sorunsuz bir hizmet anlayışına sahip olduğumuzu belirtmek isteriz. İstanbul Şap Ustası olarak malzemeli işler yapılırken kaparo almıyoruz. Siz değerli müşterilerimizin, anahtar teslimini yapıp, beğenmesi durumunda ücret alıyoruz. Tespitleri İstanbul Şap Ustası olarak ücretsiz yapıyoruz. Böylece her işlemimizde müşterilerimizin istek ve önerilerine son derece önem vermekteyiz. Hazır beton uygulaması nedir gibi çeşitli soruların cevaplarını bizde bulabilirsiniz.